Новини
Среща на кмета на Банкя с многодетно семейство в Седмицата на брака

            В рамките на Седмицата на брака като поредна и финална инициатива бе срещата на кмета  Рангел Марков с многодетните родители на четири деца  - Негово благоговейнство отец Петър Василев от местния храм „Свети Кирик и Юлита” и неговата презвитера Йоана Василева.
          В топла и задушевна обстановка те размениха мнения за отговорността да си родител и за радостта от това да имаш повече деца. Обединиха се около схващането, че материалната презадоволеност на много от днешните деца е спирачка към стремежа да мечтаят за онова, които им липсва и да се стремят и борят за тяхното постигане със собствени сили, а това е една борба, в която човекът израства. Постиженията на един човек са толкова по-големи, колкото по̀ от ниско е тръгнал и колкото повече път е извървял. А който има висок старт в живота, трябва да положи още повече усилия и амбиция, за да надгражда постигнатото от своите родители.
         Около такива етично-морални проблеми се проведе разговорът, който, понеже бе с духовник и неговата съпруга, стигна и до темата за духовните измерения на брака като средство за спасение на душите на двама обичащи се, а това е тайнството венчание, в което двойката получава благодатта, необходима за това спасение.
В края на вълнуващата среща семейство Василеви получиха поздравителена адрес от кмета на Банкя, в който се казва:
        „Скъпо семейство Василеви, чест и удоволствие за мен е да ви поздравя по повод 11-то издание на Седмицата на брака. Вие  и четирите ви прекрасни деца сте красноречив пример  за всички, за които семейството  с  много деца е ценност и радост, несравнима с нищо друго.
        Убеден съм, че именно вярата  и християнските ценности са вашата надеждна опора, която ви е дала възможност  да изградите здраво и хармонично семейство.
          Много говорим за смирение в наши дни, но няма по-голямо смирение от това да отдадеш  живота  са на любимия човек, да подчиниш своята воля на негово добро.  Семейства като вашето  свидетелстват, че това не е химера, а постижима реалност, която е прекрасна основа за възпитанието  и израстването на вашите деца. 
           Бъдете здрави, щастливи  и нека всяко от вашите деца поеме най-доброто от топлината на семейното ви гнездо, за да се продължи  семейният ви модел. В него е надеждата  България  като феникс  демографски да се възроди, а Банкя непрекъснато да се подмладява, каквато тенденция вече забелязваме.”
         Семействата на Силвия и Зарко Стоилови и Джейлян Ахмедова и Идриз Мустафа от Банкя също с по четири рожби и кметът сърдечно ги поздравява по повод Седмицата на брака. Поздравява и всички, за които многодетното семейство е житейска ценност, към която се стремят.

Eмоционално бе на срещата при кмета на Банкя със сем. Василеви


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.