Новини
Днес почитаме закрилницата и на Банкя – света Петка Българска

             Най-ревностните християни, които не се поколебаха в дъждовното време да положат усилия и да се поклонят на иконата на света Петка Български, днес от ранни зори бяха на Божествената Света Литургия в Клисурския манастир „Света Петка” край Банкя. Тя бе отслужена от архимандрит Пахомий – игумен на  Дивотински манастир „Света Троица” и Ректор на Софийската духовна семинария. С него в съслужение бяха евфимерия на Клисурския манастир отец Георги и други духовници.
           В своето вълнуващо слово архимандрит Пахомий изтъкна колко е важно истинските християни да са добри не само към тези, които са добри към тях, а и към враговете си. В това е истинската святост. Като пример за святост той даде и честваната днес светица Петка Българска,защото мнозина си казват, че примерът на Иисус Христос  е недостижим, той  е свят, защото е Богочовек, но ето че светците като света Петка ни сочат пътя към светостта, а тя е била човек като всички нас. Може би най-голямото предизвикателство за ума на съвременния човек е точно тази мисъл, че всеки може да стане светец  и да се обожи, стига да живее по Божиите закони.
         Заместник-кметът д-р Александра Александрова, секретарят Силвия Бонева, началник-отдел „Човешки ресурси” Яна Стойкова  почетоха празника като се радваха на вниманието на игуменката на манастира майка Филотея и евфимерия отец Георги.
         Дъждът по някое време се обърна  в суграшица, но най-жадните да се докоснат до светостта на тази обител, продължаваха да идват в манастира.
          Честит празник на всички!

Големият вход на Божествената Света Литургия
Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.