Новини
Честит Ден на Независимостта на България!

          Днес България празнува! 112 години от обявяването на Независимостта ѝ. На този ден, 22 септември 1908 година, в престолнината Велико Търново в двора на храма „Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд прочита Манифеста, с който е обявена Независимостта  на България  и отхвърлянето на васалната зависимост от Османската империя. След него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар.
           Това е в исторически план. Но години след този факт ние, българите, живеещи в една вече независима България, би трябвало да изместим ракурса на гледната точа от исторически в духовен план.
          Всичко днес ни напомня, че ние сме страшно зависими  -  един от друг, от природата, от Твореца ѝ. Това обаче дава основания да се замислим за независимостта в други нейни измерения: независимост от всяка ниска страст, от пошлостта, от желанието да си съдник на другите и накрая независимост от всеки и всичко, което  е пречка по пътя на собственото ни израстване като личности.
          България и Банкя имат нужда от хора, които полагат нравственото усилие да пренасят изконните ценности през времето. Нека сме зависими от тях, нека сме зависими от добротата във всичките ѝ прояви! Нека дори бъдем не просто зависими,  а се превърнем във функция на вярата, надеждата, любовта и мъдростта!
         За да ни има, за да пребъдем!
         Честит празник!
Честит празник!


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС