Новини
С благослов за Банкя от Негово Светейшество Патриарх Неофит

      Тази година отбелязваме едни по-различни Горешляци.

    С шоколадови бонбони „Банкя”, дарение от фирма „Даримекс”, и с предпремиерно излъчване на песен за Банкя, започна денят за посетителите  в  районната администрация. Поводът са празниците на града Горешляци, които се честват на 15, 16 и 17 юли.
    Първият ден на Горешляците винаги е храмовият празник на местния храм „Свети Кирик и Юлита”. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп викарий на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Божествена Света Литургия в съслужение със столични духовници и храмовото духовенство техни благоговейнства отец Василий и отец Петър и отец Милко.
    На литургията присъстваха секретарят Силвия Бонева, заместник-кметът Александра Александрова, общинският съветник Анна Стойкова, Яна Стойкова, Виолета Кирилова, Диана Фотева, Жанета Георгиева, Катя Тошева от районната администрация, много жители и гости на Банкя.
    В своето празнично обръщение към присъстващите епископ Поликарп предаде благословните думи към жителите на града лично от Негово Светейшество Българския Патриарх  Неофит, който благослови да се сбъдва всяка хубава инициатива в нашия град. Насърчителни думи за ръководството на града  изрече Негово Преосвещенство и пожела подобно на празнуваните днес майка и син – свети Кирик и Юлита - да не губим вярата, надеждата и любовта и постоянството ни в тях.
    Поради епидемичната обстановка няма да се отбележат празниците по начините, по които обикновено го правим – с големи концерти, ретро парад и други масови инициативи. Достатъчно е да разгаряме добродетелите в сърцата си, да им даваме път в живота и ето, че празникът може да се случи във всеки един момент, на всеки един от нас.
    И тъй като споменахме в началото „Песен за Банкя“, Ви обещаваме в следващите дни тя да достигне до вас с повече информация за създаването ѝ.
    Честити Горешляци!

Момент от Божесвената Света Литургия

Секретарят Силвия Бонева, заместник-кметът Александра Александрова, общинският съветник Анна Стойкова/отдясно наляво/

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС