Новини
Новото училище „Цар Симеон Велики“ – мост през вековете

        Кметът Рангел Марков, заместник-кметът Пламен Симеонов, общинският съветник Анна Стойкова, общински служители уважиха с присъствието си откриването на учебната година в новото училище „Цар Симеон Велики“ в село Иваняне.
        От тази учебна година училището  има нов едноличен собственик, основателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, човекът който направи възможно издигането на паметника на Цар Самуил неотдавна в София. Човек като д-р Врабевски, с отношение към опазване на българския дух  и култура, инвестира в училището, наименувано „Цар Симеон Велики“, което по думите на д-р Врабевски си е поставило за цел да се изгради мост между Златния век на България и нашето съвремие. „Знанието е светлина“ е мотото на училището, което ще учи децата как да мислят, а не какво да мислят.
          Днес над 90 деца пристъпиха прага и на това училище в район „Банкя“, посрещнати радушно от директора  Росица Панайотова и управителя Анелия Андреева - бивш директор на 35-то училище и на Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието в Банкя. Усъвършенстване в сферата на предприемачеството, български и английски език, спорт, изкуство са приоритетите на училището, което ще гради ценностната скала на децата в духа на родните традиции и европейските достижения в сферата на духа.
          Асоциациите със Златния век по време на управлението на цар Симеон Велики говори за едно пораснало самочувствие и нуждата на българина да търси своята идентичност. И, може би, обратната перспектива към Златния век, ще ни изведе напред в едно бъдеще, което е достойно да се  превърне в национален идеал и то не само за век.
      

Откриване на учебната година в училище "Цар Симеон Велики"


Кметът на Банкя Рангел Марков произнася приветствени думи към присъстващите


Общинският съветник Анна Стойкова с топли  думи към учениците, родителите им и учителитеАнелия Андреева изрича прочувствени думи за училището и неговата мисия


Д-р Милен Врабевски - собственик на училището, което ще хвърля мостове през времето


Учебната година започва с песни..


Родители и деца, развълнувани от първия учебен ден


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.