Новини
Арт инициативата "Нюанси на смущение" в подкрепа на изкуството

Уважаеми участници в първата по рода си арт инициатива „Нюанси на смущение“,

 Благодарим на всички за картините и вдъхновението! Ние, организаторите от Район „Банкя“, Община Божурище и Клуб „Неронци“, смятаме, че се получи чудесна инициатива и че успяхме да изпълним поставената цел – солидарност в изкуството! На 11.11.2020 г. наградите Ви ще бъдат изпратени по куриер на посочения от Вас адрес. Трийсет и шест награди ще достигнат до трийсет и една от участвалите картини! Наградният фонд, осигурен от СО район „Банкя“ и Община Божурище, е почти 1000 лв., а от спонсорите – 750 лв.

 Искаме да Ви успокоим, че изложба ще има! Работим върху по-подходящ вариант за експониране на картините в Банкя. Понастоящем платната са на съхранение в Сдружение „Неронци“, докато създадем небходимата организация. Ще Ви държим в течение за новостите. 

 Относно обещаната церемония на 07.11., тя нямаше как да бъде проведена, защото би била в нарушение на т. 5 от заповед №РД-01-696/27.10.2020 г. на Министъра на здравеопазването. Затова я заменихме с видео материал, щадящ здравето и целящ да популяризира инициатива дългосрочно. На тези няколко художници, които бяха пристигнали за церемонията, сърдечно се извиняваме за недоразумението. 

 След предстоящата изложба картините ще бъдат обявени на търг, организиран от Сдружение „Неронци“ в изпълнение на основната му мисия – изграждане на паметник на художника и скулптор от Божурище Димитър Казаков – Нерон. Тази кауза сама по себе си е изключително значима и когато моментът за търга настъпи, всички трябва да обединим усилия и енергия.

 Арт инициативата за картина по разказа на Марисиана Влашева „Нюанси на смущение“ е по идея на Валентина Станкова и на самата авторка. Във връзка с Деня на Народните Будители Район „Банкя“, Община Божурище, Сдружение „Неронци“ и местни бизнес организации, обединиха усилия в името на изкуството. Единността в тези трудни времена и първото по рода си сътрудничество между Банкя и Божурище (но не и последно) са онзи културен мост между нашите два града – мост, толкова необходим във времената на разделение, в които живеем. Марисиана Влашева сама по себе си е олицетворение на този културен мост – жител на Банкя и Божурище, тя е вдъхновителка на художника и скулптор Нерон и прототип на статуята на демокрацията в центъра на Божурище. През последните години Марисиана активно популяризира творчеството на Димитър Казаков – Нерон, включително чрез изложба в Банкя през 2018 г. В този смисъл, обществеността на курорта с минералната вода не е безразлична към личността на Нерон и художествения му принос към националната ни култура. 

 Отново благодарим на всички – участници, жури, благодетели и съмишленици! Най-важното е да бъдем единни и да не забравяме Хипократовите думи: „Животът е кратък – изкуството е вечно“. Пожелаваме на всички здраве и вдъхновение!Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС