Новини
Днес почетохме паметта на света Петка

          Днес празнуваме паметта на тачената на целия Балкански полуостров светица -  света Петка Българска.  Красивият манастир на името на светицата край село Клисура също бе по-оживен, но не както други години - поради епидемичната обстановка. Нямаше курбан, сергии, нямаше дим от скари, но пък и нищо не разсейваше богомолците, дошли да се поклонят в манастира, да се помолят по-вглъбено и да разгледат благоговейно целия манастирски комплекс, един от най-красивите, заедно с Дивотинския манастир сред манастирите от Малата Света гора около София.
      Най-ранобудните миряни се включиха в утринната служба, последвана от Божествена Света Литургия, отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод в съслужение с други духовници, сред които и игуменът на Дивотинския манастир и ректор на Софийската духовна семинария - Пахомий.
          Последва водосвет, а отец Георги – свещеникът към манастира, с благословение помазваше с елей всеки влязъл в храма след службата.
             Такова благословение получиха и кметът на град Банкя Рангел Марков и секретарят Силвия Бонева-Сергиева, които дойдоха да почетат празника и да отправят своите молитви на хора, които са на тези длъжности по Божия воля и с гласа народен. Те бяха посрещнати радушно от игуменката на манастира  - майка Филотея, която по майчински се зарадва на скъпите гости.
       Времето днес ни направи подарък със слънчевия ден, който ни дари, пък и се оказа важно да е топло, как иначе чак от село Дивотино до манастира щеше да пристигне каручката, теглена от кончето Карино, довел мъж и жена, твърдо решили да почетат празника.

Силвия Бонева  и Рангел Марков в новия храм към манастира "Света Петка"

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС