Новини
„Раздавайте се!” – съвет на Рангел Марков към млади лидери

        В Банкя се реализира проект: „Академия за млади регионални лидери и евроинтеграция”, целящ регионално сътрудничество за по-добра свързаност на млади хора от България и  Република Северна Македония. Този проект е на Фондация Българска памет и баварската Фондация Ханс Зайдел. Кметът на Банкя Рангел Марков бе поканен в рамките на Академията да покаже от първо лице работата на местната власт и нейното европейско измерение за район „Банкя”.
         За да илюстрира нагледно европейското измерение в работата на районната администрация, кметът покани на 15 септември от своя страна участниците в Академията в Голямата балнеолечебница, чиято импозантност и великолепие впечатлява именно с европейския си дух. Залинял в последните 20 години, след реставрацията, този дух отново е събуден там и младите лидери, гостуващи в Банкя почувстваха това.
       Кметът увлекателно говори на младежите за десетгодишните усилия да се вдъхне нов живот на тази емблема на Банкя, за желанието в нея да си дадат среща минало, настояще и бъдеще чрез съхраняване на автентични елементи и изпълването ѝ с нови модерни функции, съобразени с времето, в което живеем. Балнеология с история ще предлага Голямата балнеолечебница в Банкя и затова гостите разгледаха салоните с басейните, царската вана, но не пропуснаха и модерните спа секции с мокри и сухи спа процедури.
     Рангел Марков сподели, че за да се стигне до тук, а и до бъдещо изграждане на 25-метров подземен басейн, е почерпан опит от подобни бани в Европа, някои от които са по проект на Карл Хохедер, архитектът на Балнеолечебницата в Банкя.
     След довършването на реставрацията през месец октомври остава последната крачка – влизане в процедура за определяне на концесионер с богат опит в балнеологията, който да поеме стопанисването на обекта.
     Накрая в залата на бъдещия музей  на арх. Хохедер Рангел Марков посъветва младите хора в живота и в делата си, в работата си за хората да не мерят нещата на кантар, а да се раздават.
     Обща снимка на гостите сред които бяха, депутатът Христо Гаджев,заместник-кметът на Банкя Александра Александрова ще остане част от историята на тази среща в Банкя на младите хора от България и Република Северна Македония, посветили мислите и действията си на това -  този свят да става по-добър.

Младите лидери ще поемат и част от атмосферата на Банкя

Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС