Новини
В Банкя – най-големият СПА комплекс на България

          Вчера ръководството на района, служители на администрацията и жителите на курортния град изпълниха Туристическия информационен център, за  обществено представяне на идейния проект за   реставрация, консервация и социализация на символната Голяма балнеолечебница.  
          Във встъпителните си думи кметът Рангел Марков почерта, че преди повече от сто години Банята е създадена с две функции – балнеоложка и хигиенна. В съвременните условия на живот хигиенните функции ще се трансформират в модерни СПА процедури, а самите мащаби на сградата ще превърнат Балнеолечебницата в най-големия СПА комплекс в България.
          Кметът изтъкна, че идейният проект на арх. Чавдар  Георгиев е базиран и на опита, който делегация от Банкя е почерпил от  стопанисването и управлението и на други подобни бани в Будапеща и Мюнхен. Той изтъкна, че в най-добрите си години Балнеолечебницата е посрещала към 1000 души дневно и сега с предстоящите промени на прицел е взета такава цифра. А много ще са процедурите, които ще предизвикват интереса на хората. Формулата на промените е максимално съхраняване на автентичната визия отвън и отвътре и прибавяне на някои нови характеристики -  белег на съвременната СПА култура.
            Според архитект Георгиев най-голямото предизвикателство е било интегрирането на двете крила – мъжко и женско.  Ще бъдат запазени двата басейна в автентичния им вид,  но ще са тематично различни. Функцията на единия ще бъде осъвременена с хидромасаж.  Ще бъдат съхранени царските вани. Комплексът ще разполага с парна баня, сауна и солна стая. Новото ще е изграждане на асансьор за достъп до отделните нива.  Децата ще могат да се забавляват в детски кът, където  с интерактивни способи ще се запознават с историята на Банята, със свойствата на минералната вода.
            Банята ще бъде и място за социални контакти в специално изградената сладкарница, в която хората ще могат в приятна атмосфера да релаксират преди или след водните процедури. Ще има зала, в която ще се организират беседи по здравословен начин на живот и на други теми, полезни за съвременния българин. Фоайето, едно от най-представителните пространства, ще може да се впише и в културния календар на Банкя с концерти, изложби. То ще бъде неповторимо и желано място за официалните ритуали при сключване на граждански бракове. Двата вътрешни двора на сградата ще бъдат покрити с остъклени покриви, за да се изолират от атмосферните влияния и там на шезлонги посетителите ще могат да отдъхват след процедурите в една приятно озеленена обстановка.
         Предстои проектът да се съгласува в НИНКН, след което ще се изработи  техническият  проект. Междувременно Банята вече се обезопасява, разчиства  и се очаква  самата реставрация да започне през пролетта.
         На обсъждането млад жител на Банкя, с отношение към града и с опит от Италия в реставрацията на дърво, предложи своите услуги по реставрацията на дървените елементи в Банята. Със загриженост Станислав Динев от Гражданско сдружение „Банкя”  акцентира върху финансовите измерения и върху бъдещото управление и стопанисване на Банята. Кметът изчерпателно и аргументирано отговори на неговите въпроси, както и на въпроса за паркирането в близост до Банята.
             Със завидната благородна добронамереност, в духа на която протече обсъждането, гражданите на Банкя за сетен път показаха, че са достойни за забележителната емблема на града, не случайно наречена Царската баня.


Момент от представянето, което бе добре визуализирано


Така трябва да изглежда Банята след реставрацията


Сайтът е изработен с финансовата подкрепата на Столична община, програма „Европейски проекти и развите на гражданското общество”, 2009
Фондация "Устои" съвместно с Район Банкя
Проект "Оптимизация на управлението на район Банкя в съответствие с европейските изисквания и добри практики"
© 2009 Столична община - район БАНКЯ. Всички права запазени.
Дизайн: АРТЕМАКС